En flytt till en ny stad behöver planeras

Hur ser du på en flytt rent logistiskt? Frågan är relevant sett till att många tar lite för lätt på uppgiften. Det är nämligen inte bara att rycka på axlarna och sätta igång. Tror man det så kommer man att stöta på problem längs vägen - även om flytten i fråga sker inom samma stad och inom samma område.

Först och främst så är en flytt fysiskt ansträngande. Du måste bära, du måste packa, du måste hålla i tunga saker - statiskt - under en längre tid (för att exempelvis få in en soffa i flyttbilen) och du kommer att springa upp- och ned i trappor. Det gör att du måste vara förberedd på att det kommer att göra ont.

En flytt handlar dessutom mycket om planering. Var hyr du flyttbilen, vilken storlek har den - får du köra den med ditt körkort? - hur mycket kostar den att hyra och går den att lämna även i en annan stad hos samma kedja? Kommer du att få plats med allt? har du packat alla dina saker eller kommer det att bli flera vändor till återvinningsstationen? Hur gör du med din flyttstädning? Ju fler frågor du ställer, desto bättre kan du planera och desto mindre problem kommer du att se längs vägen.

Det som många pekar på som värst vid en flytt handlar om att stressen, något som hör ihop med planeringen. Det är klart att det blir extra stressigt om du ska flytta från Huddinge till Malmö och inser att du inte får plats med allt, att du inte kommer hinna med din flyttstädning eller att den bil du hyrt är för liten. Ett råd som vi kan ge är därför följande: planera din flytt genom att ta hjälp med den.

Anlita ett städföretag för professionell flyttstädning

Vid en flytt inom samma stad - från exempelvis Huddinge till Södermalm - så kan man klara sig genom att ta hjälp med flyttstädning. Att just den delen ofta behöver professionell skötsel förklaras av att A den måste ske. Man kan inte strunta i- eller fuska med en flyttstädning då man då riskerar att få ett vite av de nya ägarna B den sker i slutet av flytten då man är mentalt- och fysiskt dränerad på energi C Den är billig. Du kan använda ditt rut-avdrag och dra av halva beloppet för arbete på din deklaration - detta med ett årligt tak på 25.000 kronor. Tre starka argument till varför en städfirma med fördel kan anlitas vid en flytt inom samma stad.

En längre flytt då - om du ska flytta från Huddinge till Malmö? Rådet här är att ta hjälp hela vägen. Vid en sådan avståndsmässigt lång flytt så har man inte råd att begå en massa misstag då man inte vill åka tillbaka i onödan. Tacksamt är därför följande: Rut-avdraget gäller numera även för en flyttfirma.

På samma sätt som vid en flyttstädning så kan du dra av halva arbetskostnaden på din deklaration. Ett tips i detta är att engagera samma företag för allting. det finns städföretag som erbjuder både städning och professionell flytthjälp: en kombination som faller väl ut vid längre flyttar och som du definitivt ska överväga att anlita.

Så hittar du rätt städföretag för din flytt

Ditt viktigaste jobb i detta är att hitta en pålitlig partner. Det vill säga; du ska lägga ditt krut på att hitta en städfirma som både kan städa och som kan packa, bära och transportera allt ditt bohag från Huddinge till Malmö.

Ett bra sätt att utesluta undermålig service är att ringa referenser till tidigare kunder. Det ger dels en bra bild av hur pass skickligt företaget i fråga är och dels så ger det dig en bra bild av hur mycket det kommer att kosta.

Så, här är några tips om hur du når ett säkert upplägg vid en längre flytt: kontakta flera företag, ta in offerter och jämför dessa, ring referenser och se även till att företaget har en ansvarsförsäkring som täcker eventuella skador. Följer du det upplägget så kommer din flytt att flyta på utan problem och du kan i lugn och ro fokusera på det viktiga: att komma på plats och installera dig fullt ut i den nya bostaden i Malmö.

4 Apr 2018