Blogg

I Malmö hinner du med att gå till tandläkaren

20 sep 2021

Till skillnad från i andra storstäder är det lätt att hinna med ett besök hos tandläkaren i Malmö. Tur, eftersom regelbundna besök är en nyckel till att hålla dina tänder både rena och snygga.

Det är inte helt lätt att få ihop livet i en storstad. Under de senaste åren har många människor upptäckt att livspusslet i en stressig stad, som huvudstaden, helt enkelt inte går ihop. Att flytta ut på landet har varit en lockande lösning, men att helt avstå från storstadspulsen kan vara ett svårt beslut.

Att välja Malmö är smart på många sätt för den som vill ha stadens alla möjligheter men också tid att hinna med sådant som verkligen är viktigt i livet. Såsom barnen, att vara ledig, att hinna träna och inte minst: att gå till tandläkaren.

Ett årligt besök hos tandläkaren är ett måste

Det låter kanske löjligt att inte hinna med ett besök om året hos en så viktig person som din tandläkare. Men faktum är att många stressade storstadsbor ständigt skjuter upp besöket hos tandläkaren eller tandhygienisten. Tyvärr för det med sig en rad olika risker för din tandhälsa.

Tandvärk är till exempel ett mycket sent symptom på kariesangrepp och hål i tänderna. Har det gått så långt att du känner av tandvärk borde du ha gått till tandläkaren för länge sedan. Det som är bra med Malmö är att det aldrig är långt att gå – inom Malmös stadskärna tar du dig vart som helst på en halvtimme.

Boka en tid för Invisalign i Malmö

21 sep 2020

Har du problem med dina tänder? Har du ett bett som är skevt, har du för långt mellanrum mellan varje tand eller har du tänder som ser konstiga ut? Du är långt ifrån ensam. Idag finns det en lösning som hjälper dig utan att det syns. Invisalign ger dig leendet åter och denna behandling erbjuds hos kliniker från Malmö i söder till Kiruna i norr.

I Sverige har vi en väldigt välutvecklad tandvård sett till att alla får chansen att få bra tänder. Vi har fri tandvård fram till dess att man fyller 23 år. Det ger oss ett bra startskott där vi kan ge oss ut i vuxenlivet med friska, starka tänder och där vi också kan slippa de värsta problemen. Men, för många så kan dels problemen komma senare och dels så kan också själva behandlingen som erbjöds som lösning ha varit avskräckande. Det senare kan illustreras av den vanliga tandställningen i form av en räls.

En räls reglerar tänderna på ett utmärkt sätt - men den syns också. För ungdomar - som befinner sig i en känslig ålder - så kan en räls skapa problem. Något som gör att man avstår och där man alltså i vuxen ålder finner sig i ett läge där man har ett bett som är snett eller tänder som är långt ifrån perfekta. Invisalign är en tandställning som fungerar på samma sätt som en räls, men med den tydliga skillnaden att den inte syns. Har du problem med dina tänder som vuxen i Malmö så är Invisalign definitivt en behandling som rekommenderas. Den fungerar och den gör det dagligen - men ingen ser att du får dina tänder reglerade.

Invisalign är revolutionerande och lär inom kort även erbjudas som ett alternativ även till barn och unga. Som sagt: det handlar om en väldigt känslig ålder. Vissa landsting i Sverige erbjuder också tandvårdschecken för behandling med Invisalign hos privata kliniker. Stockholm är ett exempel på detta. Fler lär säkerligen ta efter.

Ny teknologi - Invisalign låter dig följa utvecklingen

Med en vanlig räls kan man egentligen bara hoppas - och drömma - hur den framtida tandraden ska se ut. Med Invisalign kan man dels se hur resultatet kommer att bli och dels också följa hela resan fram till målet. Vid den första - extremt viktiga - konsultationen hos din tandläkare gällande invisalign i Malmö kommer man att ta bilder som sedan används för att framställa en 3-D modell av hur resultatet kommer att bli. Det är viktigt. Skulle du känna att det inte är tillfredsställande så kan du också avstå från att genomföra behandlingen med Invisalign.

Väljer du att fortsätta så kommer transparenta skenor att tillverkas för just dina tänder - med dessa som mall - och i dessa finns det speciella chip. En teknologi som möjliggör att du - via en app i din telefon - hela tiden kan se hur dina tänder, sakta med säkert, förflyttas mot den position de slutligen ska ha. Det är väldigt häftigt och ger patienten en spännande väg från start till mål.

Invisalign fungerar inte enbart för det rent estetiska och som hjälp till ett tilltalande, vackert leende. Lika viktigt är att det är en behandling som kan komma att underlätta exempelvis tuggande av mat och göra att framtida dentala problem uppkommer. En annan fördel är att skenorna är sköna att bära. Det finns ingenting som skaver eller tar emot: man har dem på utan att det känns. Invisalign har, kort och gott, extremt många fördelar.

Malmö staden i den svenska södern

11 aug 2020

Nästan längst ner i landet ligger Sveriges tredje största stad och nordens sjätte största, Malmö. Turning torso som är en välkänd byggnad i staden är europas tredje högsta bostadshus.

Öresundsbron är en annan välkänd konstruktion som med sin 15,9 km långa förbindelse sammanknyter städerna Malmö och Köpenhamn. Den enda fasta länken mellan Sverige och kontinenten. Trots att många numera reser över med bil eller tåg för att arbeta i grannlandet eller för att fortsätta ner mot kontinenten så behöver man såklart resa lite längre än Danmark för att behöva få Vaccin för utlandsresor i Malmö. Bron har dessutom blivit en turistattraktion i sig. Vid västra delen ligger Pepparholmen en konstgjord ö som blivit ett naturreservat. Ingen är tillåten att besöka den och öns natur har utvecklats utan påverkan av människan. Bron består av både bro, artificiell ö och tunnel.

Malmö som turiststad

Att befinna sig i Malmö känns lite som att vara utomlands då södra sverige i mycket influerats av länder på andra sidan bron. Även språket kan tyckas påminna om danska, om än de flesta skåningar inte skulle hålla med om det. Efter Öresundsbron är Lilla Torg en plats som de flesta turister talar varmt om. På torget i gamla tider trängdes både kötthandlare, bagare och andra försäljare, men idag har istället saluhallar tagit över all försäljning. Runt om finns ett flertal restauranger och här ser man flera korsvirkeshus som är typiska för denna delen av landet. Torget myllrar av människor dagtid och när solen går ner hörs glada skratt från barer och restauranger runt omkring.

Lite annorlunda aktiviteter

Det är alltid spännande när en plats erbjuder något utöver det vanliga och det gör definitivt Malmö. Vad sägs om att ta en gondoltur och se den vackra slottsträdgården samtidigt som gondoljären sjunker vackra serenader på Italienska. Här märker man verkligen att sydeuropa har tagit sig upp till norden på ett härligt sätt. Om man nu gillar vatten så varför inte ta sig fram på kanalen med SUP-bräda. På så vis får man både frisk luft, vackra vyer och motion. En annan vattenaktivitet på kanalerna är att åka flotte. Här tar man med sin egen mat och dryck eller beställa av företagets catering. Sedan är det bara att komma ombord och njuta av sällskap och levande musik. Allt medan flotten flyter fram genom flera vackra parker. Förutom kanalerna har man såklart det blå havet alldeles nära.

Vi köper din bil Malmö

2 mar 2020

Vi köper din bil Malmö - vad innebär det och vad skiljer sig mellan att sälja sin bil till en bilhandlare eller en privatperson? Vad avgör försäljningspriset och hur går processen till?

Om man funderar på att sälja sin bil så är ofta något av det första man vill ta reda på, hur mycket bilen är värd. Men hur tar man reda på det? Ett sätt är att gå igenom alla sidor på internet som säljer bilar för att jämföra den egna bilen med de som säljs och på det viset kunna klura på hur mycket den egna bilen är värd. Det brukar dock vara svårt eftersom det sällan finns någon annan bil som är precis likadan som den egna och det kan även vara svårt att själv bedöma hur mycket ett pris kan skilja sig beroende på alla de faktorer som gör en bil. Nya företag finns numera på internet, som kan genom att få lite information om bilen, ge en ungefärlig bedömning av hur mycket bilen är värd. Och inte bara det. De kan även köpa bilen och sedan sälja den vidare så att man själv slipper ha kundkontakten.

Sälja till bilhandlare eller privatperson

Generellt sett så tar bilhandlare högre priser av kunder än de som säljer privat och det kan vara ett argument för att vilja sälja bilen själv. Men det är också så att många kunder inte vill köpa bil av en privatperson i och med att man då oftast köper bilen i befintligt skick och inte kan få igenom vissa korrigeringar som byte av däck eller om något annat behöver lagas eller tillföras. En bilhandlare som Vi köper din bil Malmö har också garantier som gäller ifall något är fel på bilen vid försäljningen som kan innebära att hela, eller delar, av reparationskostnaderna står bilhandlaren för. Eller så kan man vid stora problem med bilen få pengarna tillbaka.

Processen att sälja en bil

Om man bestämt sig för att sälja sin bil till en bilhandlare så tar man kontakt med den man valt och bestämmer tid för träff. Viktigt vid mötet är att ha med alla papper som hör till bilen samt att rensa den på allt som inte hör till bilen och också städa den ordentligt. Bilhandlaren bedömer bilens värde genom skicket och avverkad körsträcka och ger ett erbjudande. När man är överens skrivs ett avtal och försäljningen är klar. 

Mycket att tänka på inför flytten

13 jul 2019

En flytt kan vara en mycket tuff process och man längtar till att allt är klart. Det är tidskrävande men även fysiskt tungt att packa och bära kartonger och inredning ut och in i fordon och upp och ned för trappor.

Det kräver en del planering för att allt ska flyta, oavsett man göra allt själv eller ta in hjälp. Var noga att planera med marginal så att allt hinns med och i rätt ordning. Till exempel måste man flytta abonemang och försäkring. Det senare är viktigt att det sker vid rätt datum så inte man står utan försäkring på flyttdagen och riskerar att vara utan försäkring i skarven om något skulle hända.

Tips och råd

Sätt ett datum för flytten tidigt så du hinner planera in till exempel eventuell flytthjälp och flyttstädning. Då gäller det att bohaget är packat när det är dags att flytta. När det gäller flyttstädningen måste man boka i god tid före så man är säker på bostaden är tömd.

Gär en checklista med allt som ska göras och pricka av allteftersom. För att vinna tid kan man anlita både hjälp med flytten och flyttstädningen. Det är inte så dyrt i sammanhanget och det går att använda sig av RUT-avdraget för privatpersoner. Vid flyttstädningen får man 50 % avdrag vilken även är mycket enkelt.

Om flyttstädningen missas kommer man straffas och få betala en hög kostnad för detta.

Kontakta städfirma för flyttstädningen

När man är mitt uppe i flytten måste man även tänka på att när man lämnar ifrån sig bostaden ska den vara i bästa skick. Det ska vara noggrant städat och ingen inredning ska vara kvar om man inte gjort upp om det med den inflyttande parten. Det finns regler som måste följas gällande flyttstädning. Om man tänker sig att anlita ett städbolag för flyttstädningen så har de stor erfarenhet och kunskaper om vad en flyttstädning innebär. Det kommer att bli skinande rent utan att du behöver lyfta ett finger och kan ägna dig åt själva inflyttningen på nya stället vilket är nog så tufft.

Man använder sig av professionell städutrustning och är mycket skickliga. Arbetet sker effektivt med hjälp av speciellt framtagna checklistor för flyttstädning och går betydligt fortare än om man själv gör det. Det rekommenderas helt enkelt att ta in erfaren hjälp med flyttstädningen. Det är idel fördelar med städhjälp vid flytten. Det finns betydligt viktigare saker att fokusera på i flytten. 

 

Elektriker – ett framtidsjobb i södra Sverige

2 apr 2019

Arbetsförmedlingen gör löpande prognoser kring vilkaeletriker, elektricitet yrken som är ”framtidsyrken”. Med andra ord yrken där det kommer vara brist på utbildad personal och där det alltså är lätt att få jobb. I mitten av 2018 skrev lokaltidningen Halmstad.se om framtiden i just Halmstad. Överlag förväntades framtidsyrkena hittas inom vård, IT och byggnation. Inte helt oväntat då de tre områdena länge varit bristyrken i Malmö, Halmstad och andra orter i de södra delarna av Sverige-

På listan över de branscher där ”stor brist på arbetskraft” beräknades uppstå fanns bland annat elektriker, fordonsförare, fordonsmekaniker och byggarbetare.

Kräver oftast utbildning

Många av de yrken där efterfrågan är som störst kräver eftergymnasial utbildning. Här kan exempelvis sjuksköterska och ingenjör nämnas. Detta gör även att det inte är helt lätt att få ut mer folk inom en specifik bransch. Även om fler platser skulle skapas på högskolan och fler skulle utbildas så tar det ändå flera år innan de kommer ut på arbetsmarknaden.

Med elektriker krävs däremot inte högskoleutbildning. Däremot finns krav på att man genomfört elektrikerutbildningen på gymnasiet alternativt läst den på privatskola eller Yrkesvux. Efter gymnasieutbildningen väntar däremot en lärlingsperiod under vilken man får lön samtidigt som de sista utbildningsåren genomförs.

Vägar till elektrikerutbildning

De som inte läst till elektriker på gymnasiet kan göra detta via exempelvis Teknikutbildarna, vilket är en av Sveriges största utbildningsföretag med denna inriktning. Finansiering av utbildningen kan ske på flera sätt.

Du kan betala hela utbildningen själv. Det kostar visserligen en del men är samtidigt ett ”säkert kort” för att sedan bli eftertraktad som elektriker. Detta med tanke på framtidsutsikten inom branschen.

Det andra alternativet är att du idag jobbar på ett företag som söker elektriker men inte hittar tillräckligt kompetent personal. I detta fall händer det att de betalar utbildningen till de i personalen som vill bli fördjupa sig och bli elektriker.

Tredje alternativet är att arbetsförmedlingen betalar utbildningen. Detta kan ske i kommuner där man anser att bristen på elektriker är så stor att man är beredd att betala utbildningar till ett par personer per år. Detta för att få dem i arbete och möta behovet på arbetsmarknaden.

Fjärde alternativet är att kommunen beviljat dig att genomföra yrkesvux. De kan därmed godkänna en ansökan trots att utbildningen sker i en annan stad. För att man ska kunna få CSN-bidrag krävs det även att hemkommunen godkänt denna utbildning.

Så hittar du din utbildning

Börja alltid med att prata med arbetsförmedlingen i Halmstad för att diskutera olika lösningar. De kan ofta vara behjälpliga med ytterligare kontakter för att du ska hitta rätt utbildning och finansieringslösning. Detta oavsett om utbildningen genomförs i Halmstad eller i en annan kommun.

Mer info om elektrikeryrket. 

Flyttar som kräver det lilla extra

20 feb 2019

Olika flyttar har olika behov. De allra flesta flyttar som sker i samma stad sker också relativt smärtfritt - oavsett om man tar hjälp eller om man sköter flytten på egen hand och tillsammans med släkt/vänner. Ska man flytta inom Stockholm så kan man alltid åka en extra gång om man glömt någonting eller, helt enkelt, inte fått plats med föremålet i fråga. Irriterande - ja. Men långt ifrån en katastrof.

Det kan det däremot bli om man inser att allting inte kommer att få plats i samband med en längre flytt. Om du ska flytta från Stockholm till Malmö och inser att du har lite för mycket saker i förhållande till plats i bilen så kommer detta att skapa problem - stora sådana; särskilt med tanke på att man sällan har mer än en helg på sig att flytta ur sin bostad.

Vid en längre flytt så tjänar man på att ta hjälp av en flyttfirma. Dessa har nämligen en helt annan vana och kan - bara genom att se ditt bohag - avgöra hur stor bil som kommer att behövas. Dessutom så har man inte sällan en stuvare i sitt stall. Det är en person som är expert på att passa in saker och ting och som kan å det största av bohag att rymmas i den minsta av flyttbilar: utan att någonting tar skada. Det finns även andra detaljer som man bör nämna i sammanhanget.

En av de viktigaste detaljerna handlar om kommunikation. Det vill säga: ska du anlita en flyttfirma i Stockholm för att flytta till Malmö så är det av största vikt att du öppnar upp en rak och ärlig kommunikation om vad du förväntar dig - och vad det är som ska flyttas.

En pianoflytt och flytt av värdefulla saker

Vi äger alla någonting som betyder lite mer för oss. Det kan handla om någonting av personlig värde, det kan handla om någonting som de facto har ett ekonomisk värde och det kan handla om både små och större ting.

Felet många gör i samband med en flytt är att man utgår från att flyttkarlarna ska veta detta och att de ska vara extra försiktiga. Det kommer de inte att vara; för dem så är det en del av det som ska flyttas till dess att du säger att det är värdefullt. Därmed inte sagt att man inte är noggrann och tar det lättvindigt - men om det är en värdefull sak så brukar man emballera denna lite mer noggrant eller kanske lägga den separat.

En annan sak som man bör nämna handlar om större, mer otympliga saker. Ett piano exempelvis. En pianoflytt kräver stor omsorg om det bara handlar om en flytt inom Stockholm; handlar det om en flytt från Stockholm till Malmö - ja, då krävs det också en mer djupgående planering.

Först och främst: hur mycket plats kräver en pianoflytt - innebär det att du kanske måste boka en separat flyttbil enkom för detta instrument? En annan fråga - hur får man ut pianot från din bostad i Stockholm och hur kan man få in det i den nya i Malmö? Den senare frågan blir extremt viktig vid en pianoflytt och här kan du tjäna på att skicka med ritningar av hur fastigheten ser ut.

I vissa fall kan en sådan flytt bli tvungen att inkludera exempelvis en skylift och då bör du ha förberett en sådan nere i Malmö. Ett tips kring planeringen av en pianoflytt är att använda dig av Google Earth där du kan visa bilder för flyttfirman så att de kan mäta, fundera och tänka ut en bra lösning. Är du öppen och ute tidigt med sådan information så kommer flytten att bli bättre och gå mer smärtfritt.

Glöm inte detta när du flyttar

21 jun 2018

Alla som har flyttat någon gång i sitt liv vet att det är en hel del som man ska komma ihåg inför flytten. Ibland kan det vara så mycket att det lätt blir för mycket. Man kan känna att man drunknar i alla praktiska saker som ska ordnas innan man riktig kan landa på den nya adressen. Det är inte bara packning av alla saker som ska till. Man måste se till att alla prenumerationer och fakturor som är knutna till den gamla adressen sägs upp, eller flyttas. Därför har vi gjrot en lista för dig som ska flytta till Malmö, så är det bara att bocka av när du har fullföljt varje punkt som ska klaras av.

Detta bör du göra innan du flyttar

1. Meddela Skatteverket och folkbokföringen den nya adressen

Du bör meddela folkbokföringen din nya adress, vilket alltid görs på Skatteverket. Det har varit Skatteverket som sköter den folkbokföringen sedan svenska kyrkan slutade vara myndighet för den funktionen och höll reda på var folk bodde. 

2. Säg upp/ändra bredband, telefon, TV-avgift och hemförsäkring

Här gäller det att säga upp bredband och el, liksom telefonabonnemang (om man har det), och TV-avgift. Om inte tickar fakturorna på och du betalar i värsta fall för den nya bostadsinnehavaren. Samma gäller hemförsäkringen, som du nog vill få flyttad till den nya adressen. Händer det något i ditt nya hem ska försäkringen täcka ditt hem och inte den gamla adressen.

3. Boka flyttbil

Kom ihåg att boka flyttbilen så snart du vet flyttdatum. Det är stor konkurrens av flyttbilar precis i slutet eller i början av en månad. Du vill ju veta att du kommer iväg när du har tänkt flytta in på den nya adressen.

4. Magasinera saker/möbler du inte vill ta med dig

Tänk igenom vilka möbler och saker som du inte vill ha med. Vill du behålla möbler och annat, men inte vill ha dem på det nya stället kan en magasinering vara bäst. Är det så att du har många saker du inte vill ha kvar alls, kan man sälja eller skänka bort dem. Sälja på Blocket brukar vara ett enkelt sätt att bli av med sakerna.

5. Säg upp dagis- eller fritidsverksamhet

Dagis coh fritidsverksamhet är på samma sätt som bredband, TV och hemförsäkring; de tickar på som vanligt om du inte meddelar om att du inte vill ha kvar de tjänsterna. Att inte göra det är onödigt. Ingen vill betala för tjänster man inte använder sig av.

6. Anlita flyttstädning

Här är egentligen det bästa att slippa bry sig om detta när det är så många andra saker som är nödvändiga att ta itu med. En flyttstädning är en stor sak. Allt måste rengöras. Är man inte van att städa kan det vara svårt att veta hur man ska rengöra allt det som krävs vid en utflyttning.

7. Meddela nära och kära den nya adressen

Detta är viktigast av allt, om man vill behålla kontakten med vänner och nära och kära. Glöm inte att meddela alla den nya adressen.

Respektera varandra efter skilsmässan

1 jun 2018

En förutsättning för att kunna hantera efterbörden av en skilsmässa är att kunna visa respekt för varandra. Det vill säga, även om man kommit underfund med att ett fortsatt liv - av någon anledning - är omöjligt så måste man kunna se varandra i ögonen, respektera varandra och mötas halva på halva vägen. Detta gäller speciellt om skilsmässan omfattar barn. Ett gift par som skiljer sig kommer per automatik att ha fortsatt gemensam vårdnad om barnen.

Det innebär att man tillsammans tar ansvar, fattar avgörande beslut å barnets vägnar, ser till att ekonomisk försörjning finns, att barnet har kläder, mat och tak över huvudet samt tillgång till det viktigaste: kärlek.

Skillnaden blir att barnet har två stycken hem istället för ett och gällande boendefrågan så handlar det inte om en direkt delning a`50/50 (om man inte vill) utan det handlar om att komma överens om hur länge barnet i fråga ska bo hos respektive förälder. Det kan innebära en helg i månaden hos pappa, det kan handla om varannan helg hos mamma och så vidare - lösningen är helt upp till de separerade att komma överens om.

Varför sker en vårdnadstvist?

Något som tyvärr inte alla klarar av. Tyvärr, säger vi med barnen i åtanke. För om det går så långt som till en vårdnadstvist så är de primärt barnen som kommer att drabbas. Om den ena föräldern stämmer den andre i syfte att få ensam vårdnad och den andre - som så ofta sker - motsätter sig detta så har man inlett en vårdnadstvist.

Många tänker direkt att en vårdnadstvist kommer av någon specifikt skäl - våld i hemmet, missbruk, kriminalitet, incest - och att det enbart är en process som drabbar “trasiga” hem och familjer. Så är inte fallet.

Faktum är att många vårdnadstvister kommer av en enkel anledning: att föräldrarna inte kommer överens. Samarbetsproblem brukar anges som skäl och det är ett relativt luddigt - och brett - begrepp som kan handla om allt från att hämtning- och lämning inte fungerar, att den ena föräldern inte svarar i telefonen eller att man, rent allmänt, försöker jävlas och sabotera.

En långväga flytt kan leda till en vårdnadstvist

En annan anledning till varför en vårdnadstvist kan se sin början handlar om att livet tar andra vägar än vad man trott.

Ett exempel: vad händer om du bor i Stockholm, är skild och har två barn och får ett erbjudande om ett jobb nere i Malmö? En chans som du alltid drömt om - men som du trott sprungit dig förbi? Tar du jobbet, ditt pick och pack och drar tillsammans med barnen för att flytta in i en bostad i Malmö?

Det är, i så fall, en sak som definitivt kan leda till en infekterad vårdnadstvist och, förmodligen, också ett beslut från rätten som inte är till din fördel. I ett sådant läge så blir vikten av kommunikation extremt viktig. Du måste även vara medveten om att barnen också har en talan vid en vårdnadstvist. Ju äldre barn, desto tyngre väger orden som kommer ur deras munnar.

Barnens åsikter och önskemål räknas också

Om era barn är lite äldre så är det kanske ingen god idé att rycka upp dem från skola, från kompisar och från den stad de kallar hemma. Du kanske får acceptera att du får dra det kortaste strået i detta och att barnen kanske kommer till dig i Malmö under någon/några helger i månaden medan de “på riktigt” bor hos den andra föräldern.

Undvik den situationen och ta gärna professionell hjälp för vägledning och medling (om så krävs) mellan dig och din forne partner. Om en vårdnadstvist skulle inledas så kommer ni att erbjudas samarbetssamtal. Dessa brukar ha en hög uppklarningsprocent och de handlar om det vi hela tiden tryckt på här: att kommunicera, visa varandra respekt och mötas upp längs halva vägen.

Läs mer om vårdnad och vårdnadstvister på denna sida.

Detta kan du jobba med i Malmö

14 maj 2018

Ska du flytta till Malmö? Du är i så fall på väg ner mot kontinenten och en del av Europa på ett annat sätt än vad sörmlänningarna, svealänningarna, upplänningarna, norrlänningarna och andra -länningar någonsin kan bli. Malmö är en del av Danmark och Danmark är en del av Tyskland, Polen och det övriga Europa. I Malmö har du en annan kultur, med en större blandning av inflyttade malmöiter, danskar och folk från alla jordens hörn. Så vad kan man jobba med om man flyttar till Malmö?

Det kan du jobba med om du inte har utbildning

En snabb sökning på Arbetsförmedlingens sökjobbstjänster visar att man söker säljare, lärarvikarier, skribenter, ekonom, kassör, personlig assistent, programmerare, universitetslektor. De flesta jobb, som på andra ställen i vårt avlånga land. Om man råkar sakna utbildning vad ska man då göra? Då finns det en del arbeten som inte kräver någon större utbildning, eller erfarenhet. Man kan jobba som säljare, parkarbetare, städare, barnskötare eller som diskare. 

Det gör du som städare på ett städföretag

Som städare arbetar du med all slags städning. Vissa som arbetar i branschen säger att alla inte kan städa. Är det så att du inte kan städa, får du den utbildningen i jobbet som du eventuellt behöver. Framför allt gäller det att följa de regler som företaget har när det kommer till städningen. Ofta har man en lista att följa, då är det bara att bocka av det som ska göras. Då kan man hamna att arbeta med hemstädning, man går hem till folk och städar hemma hos dem. Ofta har de olika önskemål om hur de vill ha det. Oftast vill de att en och samma person kommer och städar hemma hos dem. Då är det viktigt med ett bra bemötande. Du kan även städa på kontor, eller arbeta med flyttstädning.

Så arbetar du med flyttstädning

Arbetar du med flyttstädning är det i princip allt som ska städas och rengöras; köksskåp och köksluckor i köket. På spisen, i spisen och bakom den. Alla vitvaror ska tömmas och rengöras inifrån och ut. I badrummet gäller att först rengöra allt porslin; handfat, toalettstol, badkar och allt kakel; i duschen, kaklet på väggarna, golvet och lampan samt badrumsskåp. I alla rum måste alla fönster rengöras, liksom fönsterbrädor, lampor (om det är några kvar), alla element och bakom elementen, alla golv, golvlister, liksom dörrar och dörrlister. Det är viktigt att komma ihåg de små detaljerna om det ska vara riktigt rent; som vägguttag, köksfläkt och ventiler. Först efter det är det klart med flyttstädningen i Malmö. Läs mer här om ett företag som arbetar med flyttstädning i Malmö på: http://www.flyttstädningmalmö.biz.

En flytt till en ny stad behöver planeras

4 apr 2018

Hur ser du på en flytt rent logistiskt? Frågan är relevant sett till att många tar lite för lätt på uppgiften. Det är nämligen inte bara att rycka på axlarna och sätta igång. Tror man det så kommer man att stöta på problem längs vägen - även om flytten i fråga sker inom samma stad och inom samma område.

Först och främst så är en flytt fysiskt ansträngande. Du måste bära, du måste packa, du måste hålla i tunga saker - statiskt - under en längre tid (för att exempelvis få in en soffa i flyttbilen) och du kommer att springa upp- och ned i trappor. Det gör att du måste vara förberedd på att det kommer att göra ont.

En flytt handlar dessutom mycket om planering. Var hyr du flyttbilen, vilken storlek har den - får du köra den med ditt körkort? - hur mycket kostar den att hyra och går den att lämna även i en annan stad hos samma kedja? Kommer du att få plats med allt? har du packat alla dina saker eller kommer det att bli flera vändor till återvinningsstationen? Hur gör du med din flyttstädning? Ju fler frågor du ställer, desto bättre kan du planera och desto mindre problem kommer du att se längs vägen.

Det som många pekar på som värst vid en flytt handlar om att stressen, något som hör ihop med planeringen. Det är klart att det blir extra stressigt om du ska flytta från Huddinge till Malmö och inser att du inte får plats med allt, att du inte kommer hinna med din flyttstädning eller att den bil du hyrt är för liten. Ett råd som vi kan ge är därför följande: planera din flytt genom att ta hjälp med den.

Anlita ett städföretag för professionell flyttstädning

Vid en flytt inom samma stad - från exempelvis Huddinge till Södermalm - så kan man klara sig genom att ta hjälp med flyttstädning. Att just den delen ofta behöver professionell skötsel förklaras av att A den måste ske. Man kan inte strunta i- eller fuska med en flyttstädning då man då riskerar att få ett vite av de nya ägarna B den sker i slutet av flytten då man är mentalt- och fysiskt dränerad på energi C Den är billig. Du kan använda ditt rut-avdrag och dra av halva beloppet för arbete på din deklaration - detta med ett årligt tak på 25.000 kronor. Tre starka argument till varför en städfirma med fördel kan anlitas vid en flytt inom samma stad.

En längre flytt då - om du ska flytta från Huddinge till Malmö? Rådet här är att ta hjälp hela vägen. Vid en sådan avståndsmässigt lång flytt så har man inte råd att begå en massa misstag då man inte vill åka tillbaka i onödan. Tacksamt är därför följande: Rut-avdraget gäller numera även för en flyttfirma.

På samma sätt som vid en flyttstädning så kan du dra av halva arbetskostnaden på din deklaration. Ett tips i detta är att engagera samma företag för allting. det finns städföretag som erbjuder både städning och professionell flytthjälp: en kombination som faller väl ut vid längre flyttar och som du definitivt ska överväga att anlita.

Så hittar du rätt städföretag för din flytt

Ditt viktigaste jobb i detta är att hitta en pålitlig partner. Det vill säga; du ska lägga ditt krut på att hitta en städfirma som både kan städa och som kan packa, bära och transportera allt ditt bohag från Huddinge till Malmö.

Ett bra sätt att utesluta undermålig service är att ringa referenser till tidigare kunder. Det ger dels en bra bild av hur pass skickligt företaget i fråga är och dels så ger det dig en bra bild av hur mycket det kommer att kosta.

Så, här är några tips om hur du når ett säkert upplägg vid en längre flytt: kontakta flera företag, ta in offerter och jämför dessa, ring referenser och se även till att företaget har en ansvarsförsäkring som täcker eventuella skador. Följer du det upplägget så kommer din flytt att flyta på utan problem och du kan i lugn och ro fokusera på det viktiga: att komma på plats och installera dig fullt ut i den nya bostaden i Malmö.

Flytta till Malmö från Stockholm

14 mar 2018

Ska du flytta till Malmö från Stockholm? Du är inte ensam. Även om Stockholm är den stad som växer allra snabbast i Sverige, är det inte ovanligt att en del stockholmare väljer att flytta till Malmö från Stockholm. Malmö har till exempel Sveriges största högskola, Malmö Högskola, med över 24 000 studenter. Om det inte är därför du flyttar ner, kanske du har fått ett jobb hos något av de många företag som finns i staden, eller för närheten till kontinenten och Köpenhamn.

Varför flytta till Malmö från Stockholm?

Som nämnt i inledningen är det en hel del som väljer att flytta hit för att studera. Men det finns betydligt fler anledningar än så. Här ger vi några exempel:

  • Malmö Högskola är Sveriges största högskola med över 24 000 studenter. Här finns mängder av utbildningar, kurser och program inom varierande områden.
  • Starkt näringsliv. I Malmö finns många välutbildade med hög och bred kompetens. Det här lockar många företag, inom flera olika områden, att etablera sig i staden.
  • Stor och varierande arbetsmarknad. Bara för att man bor i Malmö behöver man inte arbeta inom stadens gränser. Malmö ligger nära storstaden Köpenhamn och har en kort pendlingstid dit. Det är inte alls ovanligt att Malmöbor arbetar i Köpenhamn och vice versa. Därtill finns städer som Lund i närheten, dit många flyttar för att främst studera, men också arbeta. Är man verksam i Lund är det inte alls omöjligt att bo i Malmö med den korta pendlingstiden.
  • Goda kommunikationer. Som nämnt ovan ligger Malmö i närheten av flera städer, där Köpenhamn är den största. Därtill finns här även goda möjligheter att resa med flyg. Förutom Malmö Airport, finns också Kastrup i Köpenhamn som är en Nordens största flygplats med mängder av avgångar och destinationer.

Restider mellan Malmö och Stockholm

Den som planerar att flytta till Malmö från Stockholm kommer säkerligen att besöka hemstaden med jämna mellanrum. Avståndet är visserligen ganska stort, men goda möjligheter till kommunikationer finns. Till exempel går avgångar från Malmö Airport till Bromma Flygplats ofta, och restiden är inte många minuter. Många väljer att ta tåget eller bilen, som tar fyra och en halv respektive sex timmar. Därtill trafikerar flera bussbolag sträckan mellan de båda städerna.

Dock är det just kanske inte kommunikationerna med Stockholm som är den stora fördelen med att bo i Malmö, utan snarare närheten till kontinenten. Att ta sig till Köpenhamn och vidare ut i Europa är betydligt enklare än om du bor i Stockholm.

Läs mer om vad en flyttfirma kan erbjuda här: http://www.flyttfirmanstockholm.se/.

Hitta enkla jobb i Malmö

5 jan 2018

Malmö är en av Sveriges största städer och har en varierad arbetsmarknad. I staden samsas alltifrån jurister, IT-tekniker, lokalvårdare och servitörer om arbetsplatserna. Många talar just nu om de enkla jobben, som är ett sätt för unga och andra grupper, som normalt har svårt på arbetsmarknaden, att komma i sysselsättning. Även om de enkla jobben kanske inte är lika många som en del önskar, finns det fortfarande många yrken som kräver relativt kort utbildning (eller ingen alls) för att kunna praktiseras.

Till exempel:

1. Hemstädare

Den som vill arbeta med hemstädning i Malmö bör ha god chans att få en anställning. Enligt Arbetsförmedlingen är konkurrensen om jobben som städare liten i hela Skåne län. Just i Malmö är det lite lättare än i vissa andra delar av Skåne. Vill man arbeta med hemstädning har man större chanser att kunna göra det i Malmö än i kommuner som Landskrona och Helsingborg, till exempel. I Malmö bedöms konkurrensen vara ”mycket liten”, men i Landskrona och Helsingborg bedöms den vara ”liten”. Således bör det vara relativt enkelt att hitta jobb som innefattar hemstädning även i dessa delar av Skåne. Dock utgår statistiken inte bara från hemstädning, utan även exempelvis kontors- och trappstädning. Läs mer här om du vill veta mer.

2. Telefonförsäljare

Yrket som telefonförsäljare är en god väg för många in i arbetsmarknaden. I många fall ställs inga krav på varken utbildning eller erfarenhet. För många är det inte bara en väg in, utan också en början på en livslång karriär. Är man duktig som säljare har man i många fall goda möjligheter till en bra lön. Om man inte presterar bra finns dock risken att man inte tjänar särskilt bra alls. Det beror på hur villkoren ser ut, något som givetvis skiljer sig från företag till företag. Om man tror att man kan sälja riktigt bra kan det vara lönt att ta ett jobb där grundlönen är låg, men provisionen är hög. Det här ger mindre trygghet men också möjlighet till en större summa i lönekuvertet. På arbetsplatser där grundlönen är hög finns det mer utrymme för att bättre klara av perioder där försäljningen går dåligt, men inte heller lika bra möjligheter att tjäna stora pengar.

3. Mötesbokare

Något som till viss del liknar jobbet som telefonförsäljare, är mötesbokare. Skillnaden är, precis som namnet avslöjar, att man bokar möten istället för att sälja en produkt över telefonen. Det här är också i många fall en bra väg att få arbetslivserfarenhet för de som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Vanligtvis ställs inga krav på erfarenhet eller utbildning, utan det är hur du presterar som avgör din framgång som mötesbokare.

Exempel på tjänster i Lund

11 sep 2017

Lund är en förhållandevis stor stad med sina nästan 90 000 invånare. Jämfört med närliggande Malmö kan den dock upplevas ganska liten. Närheten till Malmö gör just att många av firmorna som är baserade där även utför jobb i Lund. Trots det finns ändå ett gediget utbud av firmor i Lund att anlita vid behov. Till exempel finns här flera firmor inom VVS, måleri och städning.

VVS

I Lund finns flera firmor inom VVS representerade. För att hitta dessa räcker det ofta med att använda sökfunktionen på en stor karttjänst eller helt enkelt gå genom en sökmotor på nätet. Som boende i Lund känner du dock säkerligen någon som har god kontakt ed en VVS-firma. Anlitar man en firma i det här slaget kan det alltid kännas tryggt att gå via någon man känner.

Lund är någorlunda tätbefolkat vilket gör att ett stort utbud av tjänster samlas på ett ganska litet ställe. Om du behöver anlita någon inom VVS och bor förhållandevis centralt i Lund, kan du räkna med att firman inte behöver åka alltför långt för att komma hem till dig. Korta resvägar är i stort önskvärt av både firma och kund. Du slipper betala för dyra resekostnader, samtidigt som firman får mer tid över till andra kunder. Här kan vi tipsa om detta VVS-företag: www.vvslund.biz

Målare

Även målare finns det gott om i Lund. Många av de målare som är verksamma här utför även jobb i närliggande kommuner och städer, såsom Malmö och Trelleborg till exempel. Då Skåne överlag är ganska tätbefolkat kan det löna sig att även titta på firmor i grannkommunerna. En stor del i att få ett så bra pris som möjligt när man anlitar tjänster, är att ta in offerter från flera olika firmor. Om du då även tar in offerter från firmor i närliggande kommuner – inte bara i Lund – få du ett större underlag av priser att jämföra. Dessa kan sedan ställas mot varandra för att försöka få till en så bra affär som möjligt.

Städning

Invånarna i Lund må inte vara lika flitiga brukare av rut-avdraget som Stockholmare, men här finns ändå ett gediget utbud av städfirmor att välja mellan. I likhet med både målare och VVS är många av städfirmorna baserade utanför Lund, men gör jobb där ändå.

Det är såklart inte bara privatkunder som anlitar städföretag här. Här finns även en rad olika företag och kontor som behöver anlita städhjälp för att hålla arbetsplatsen fräsch. Som boende i Lund, eller om du bara jobbar här, finns en del att välja mellan när det kommer till städning.

Säkra ditt hus i Malmö med nya garageportar

1 jun 2017

Att man över Sverige under senare år kunnat se att antalet inbrott ökat markant har en logiskt förklaring. Detta i form av att brottet i sig är väldigt lågprioriterat av polisen och att dessa inte heller har några större resurser att lägga på detta brott – vare sig för att förebygga eller för att lösa det.

Baserat på detta så riskerar man som tjuv inte speciellt mycket om man genomföra ett inbrott och för att överhuvudtaget åka fast så krävs det i många fall att man blir tagen på bar gärning. Det finns nämligen oroväckande rapporter om där villaägare installerat övervakningskameror och med hjälp av dessa lyckats fånga tjuven på bild – men där utredningen trots detta klara bevis ändå lagts ner. Helt på grund av bristande resurser från polisens sida. Där har vi således ett problem för hela samhället i stort och så länge detta inte löses så finns det bara en sal för husägare att göra: skydda sig själv och sin egendom.

Här menar vi naturligtvis inte att man ska beväpna sig, starta ett medborgargarde eller på något annat sätt ge sig in i eventuella våldsamheter – vi menar att man ska göra sitt hus säkrare. Detta blir extra nödvändigt om man ser till de större städerna i Sverige där inbrotten sker mer frekvent än vad fallet är i mindre och om man äger sitt hus i exempelvis Malmö så blir skyddet och behovet av att säkra sitt hus än viktigare.

Men – hur gör man då för att få ett säkrare hus i Malmö? Jo, man kollar vilka områden på huset där tjuven ofta försöker ta sig in och här finns det några som skiljer sig från mängden och som man således ska fokusera på att stärka upp. Vilka? Vi räknar upp dessa nedan:

  • En väldigt bortglömd punkt på ett hus är garageportar och lättheten som finns för en tjuv att forcera sådana. Äldre garageportar är ofta den självklara vägen in och här måste man som husägare verkligen överväga ett byte. Dagens garageportar är nästintill omöjliga att bryta sig igenom och kostnaden för dessa garageportar är inte alls så hög som många tror. Utöver det rent säkerhetsmässiga så kan man som husägare även motivera ett byte av garageportar med att man sparar energi – man hindrar kall luft för att komma in och vice versa; ett vanligt problem med gamla garageportar – och att man således får en lägre räkning. Primärt dock – bättre säkerhet.
  • Fönster. Byt ut fönstren i Malmö helt eller se till att skaffa lämpliga lås på de befintliga. Gamla fönster är lätta att ”pilla” upp och här tjänar man mycket på att byta eller se över mekaniken på de som finns monterade.
  • Dörren. Byt till säkerhetsdörrar och unna dig den investeringen. Det finns en anledning till att dessa dörrar har just prefixet – säkerhet – och detta för att de verkligen fungerar och är omöjliga att bryta upp.

← Äldre inlägg