Malmö har en förort mitt i staden

Då man talar om förort så kommer det ofta med en negativ klang och en fadd eftersmak. Med förort så talar många om kriminalitet, om invandring och om en befolkning som sällan har jobb och som har ekonomiska bekymmer. Sällan hörs de positiva delarna; kärleken, gemenskapen, utbyten av kulturer, föreningslivet, möjligheten till idrottande, vänner, skola, omsorg...

Det bitarna förtjänar mer uppmärksamhet och om man ser till Malmö så förknippas staden primärt av en förort – Rosengård – och en person därifrån – Zlatan Ibrahimovic´. Myterna är många och visst; det finns ekonomiska bekymmer, det finns kriminalitet och det finns en segration.

Men – Rosengård är mer än så och det är mer än en förort att nämna som något negativt. det handlar om en stadsel som ligger mitt i staden. En charmig plats där alla får plats och där olika kulturer får en chans att mötas. Ska man istället se till förort ur namnets egentliga mening – en närliggande ort till en stad där befolkningen bor och i många fall även arbetar; ja, då passar förmodligen Limhamn som ett bättre exempel i Malmö.

Man kan ta en kille ur Rosengård – men man kan inte ta Rosengård ur en kille. Zlatans ord kommer att hälsa dig välkommen till denna stadsdel i Malmö – en stadsdel där 23.000 människor bor och där över femtio språk talas. Rosengårg är dels uppbyggt av miljonprogrammen Örtagården, Apelgården, Herrgården och kryddgården och dels också av området Persborg, av Västra Kattarp och Östra Kyrkogården samt av Emilstorp, Törnrosen och Rosengårds Centrum.

Zlatan växte upp på Cronmans väg – på femte våningen – och påbörjade sin fotbollshistoria i klubben FC Balkan innan han via Malmö FF, Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, Milan och PSG  slutligen numera tillhör Manchester United. Har du vägarna förbi så stanna gärna upp och se var Sverige störste fotbollsspelare växte upp.