Flyttar som kräver det lilla extra

Olika flyttar har olika behov. De allra flesta flyttar som sker i samma stad sker också relativt smärtfritt - oavsett om man tar hjälp eller om man sköter flytten på egen hand och tillsammans med släkt/vänner. Ska man flytta inom Stockholm så kan man alltid åka en extra gång om man glömt någonting eller, helt enkelt, inte fått plats med föremålet i fråga. Irriterande - ja. Men långt ifrån en katastrof.

Det kan det däremot bli om man inser att allting inte kommer att få plats i samband med en längre flytt. Om du ska flytta från Stockholm till Malmö och inser att du har lite för mycket saker i förhållande till plats i bilen så kommer detta att skapa problem - stora sådana; särskilt med tanke på att man sällan har mer än en helg på sig att flytta ur sin bostad.

Vid en längre flytt så tjänar man på att ta hjälp av en flyttfirma. Dessa har nämligen en helt annan vana och kan - bara genom att se ditt bohag - avgöra hur stor bil som kommer att behövas. Dessutom så har man inte sällan en stuvare i sitt stall. Det är en person som är expert på att passa in saker och ting och som kan å det största av bohag att rymmas i den minsta av flyttbilar: utan att någonting tar skada. Det finns även andra detaljer som man bör nämna i sammanhanget.

En av de viktigaste detaljerna handlar om kommunikation. Det vill säga: ska du anlita en flyttfirma i Stockholm för att flytta till Malmö så är det av största vikt att du öppnar upp en rak och ärlig kommunikation om vad du förväntar dig - och vad det är som ska flyttas.

En pianoflytt och flytt av värdefulla saker

Vi äger alla någonting som betyder lite mer för oss. Det kan handla om någonting av personlig värde, det kan handla om någonting som de facto har ett ekonomisk värde och det kan handla om både små och större ting.

Felet många gör i samband med en flytt är att man utgår från att flyttkarlarna ska veta detta och att de ska vara extra försiktiga. Det kommer de inte att vara; för dem så är det en del av det som ska flyttas till dess att du säger att det är värdefullt. Därmed inte sagt att man inte är noggrann och tar det lättvindigt - men om det är en värdefull sak så brukar man emballera denna lite mer noggrant eller kanske lägga den separat.

En annan sak som man bör nämna handlar om större, mer otympliga saker. Ett piano exempelvis. En pianoflytt kräver stor omsorg om det bara handlar om en flytt inom Stockholm; handlar det om en flytt från Stockholm till Malmö - ja, då krävs det också en mer djupgående planering.

Först och främst: hur mycket plats kräver en pianoflytt - innebär det att du kanske måste boka en separat flyttbil enkom för detta instrument? En annan fråga - hur får man ut pianot från din bostad i Stockholm och hur kan man få in det i den nya i Malmö? Den senare frågan blir extremt viktig vid en pianoflytt och här kan du tjäna på att skicka med ritningar av hur fastigheten ser ut.

I vissa fall kan en sådan flytt bli tvungen att inkludera exempelvis en skylift och då bör du ha förberett en sådan nere i Malmö. Ett tips kring planeringen av en pianoflytt är att använda dig av Google Earth där du kan visa bilder för flyttfirman så att de kan mäta, fundera och tänka ut en bra lösning. Är du öppen och ute tidigt med sådan information så kommer flytten att bli bättre och gå mer smärtfritt.

20 Feb 2019