Sommardäck och väglag

Säkerhet är viktigt i trafiken. Att ha rätt däck håller dig och din bil säker. Lär dig mer om däcksäkerhet och byt till sommardäck på en certifierad verkstad.

De flesta har säkert koll på vinterdäck. Varför de behövs, när de ska bytas och vilket mönsterdjup de ska ha. Men även sommardäck är viktigt att ha koll på, av säkerhetsskäl. Du får använda sommardäck mellan första april och sista november, om det inte råder vinterväglag. Mönsterdjupet ska vara 1,6 millimeter på sommardäck, men ännu djupare för att få bra grepp på vått underlag.

Sommardäck slits inte lika hårt som vinterdäck, på grund av det något snällare klimatet och underlaget, men bör ändå ses över inför varje säsong. Mönsterdjupet är viktigt för bra grepp, men man bör även kontrollera eventuella torrsprickor och förslitningsskador, samt lufttryck och att gummit är openetrerat och helt.

Verkstad hjälper dig att välja sommardäck

Eftersom sommardäck inte slits lika hårt som vinterdäck håller de längre, men det kan ibland ändå löna sig att skaffa nya däck. Utvecklingen kring däck går mycket fort och säkrare däck blir ständigt tillgängliga på marknaden. Många av de nyare däcken är även mer miljövänliga och rullar smidigare på vägen.

Att välja däck kan kännas svårt, eftersom utbudet är så stort. Det kan även kännas betungande att behöva hålla reda på storlek, märke, mönsterdjup och modell. Då kan man vända sig till en däckverkstad för att få hjälp. Många verkstäder erbjuder inte bara försäljning och påsättning av däck, utan även sin expertis och erfarenhet.

12 Aug 2022